
Am citit odată că Regensburg , orașelul acesta din centrul Bavariei, ridicat de-a lungul Dunării este,,cel mai bine conservat oraș din Germania”- țară unde conservarea monumentelor istorice pare a fi cea mai importantă industrie( se spune că după fabricile BMW și Siemens). Străzile medievale sunt aici protejate prin lege încă din anii 1970. Toate bisericile, vilele patriciene, turnurile, zidurile romane pe care spațiul acesta le însumează sunt autentice - Regensburg a scăpat neatins de bombardamentele celui de-al doilea război mondial, de aceea, m-am simțit ca într-un muzeu în aer liber, din aerul căruia am respirat povești amestecate, strălucite, ale ultimilor 2000 de ani.Exista familii care locuiesc în case vechi de 1500 de ani, locuite 1500 de ani...Case frumoase, ce știu povești de iubire din alte, și alte, și alte timpuri...Centrul orașului este, desigur, în patrimoniul UNESCO, traficul auto este restricționat la minim, dar pașii noștri curioși pot cutreiera pe oriunde, în orice colț al tărâmului acestuia în aerul căruia locuiesc atâtea povești!
Mândria orașului este, desigur, vechiul Pod de Piatră, Steinere Brucke. Orașul medieval se semețește cu podul Steinere Brucke, construit în sec al XII-lea, primul pod de piatră construit vreodată peste Dunare. Cu o lungime de peste 300 de metri, podul este funcțional și astăzi și a devenit obiectiv turistic de prim rang al Regensburg-ului.Nu e spectaculos, dar e legendar, știe cadența a milioane și milioane de pași rătăciți de-a lungul multor sute de ani peste bătrânul fluviu. L-am străbătut cu același zâmbet într-un colț al sufletului, mi-am amestecat privirile cu undele învolburate ale Dunării, am ascultat aici concertul ad-hoc al unor tineri îndrăgostiți de muzica regae.
În prezența Domului Sf.Petru(Catedrala Regensburg) timpul a picurat cu greu frânturi de secunde, apoi s-a oprit pentru o vreme: am vizitat catedrala (monumentul deține un număr impresionant de vitralii medievale, majoritatea fiind de secol XIV și câteva de secol XIII), apoi am poposit la o cafenea așezată chiar sub vechile vitralii, în vecinătatea turnurilor gemene ale domului.Ca într-o visare, am ascultat căntările desăvârșite de orgă, apoi, când orga a tăcut, am ascultat vrajită pașii trecătorilor prin locul acesta minunat(chiar asta am făcut!!), mi-am agățat privirile când de zâmbetul vreunui trecător, când de petalele uluitoare ale florilor de la ferestrele învecinate ...Pentru mine, uneori, asta înseamnă fericirea!Nu e mult spus, sunt trăiri simple, carora le-am dat răgaz aproape o luna pentru decantare...
P:S:In aerul acelei dupa-amieze reci presarat doar din cand in cand de acorduri solemne de orga, numerosi turisti sorb din cafea in tacere.Ador linistea acestui loc…De la o masa alaturata, aud insă, fără să vreau, frânturi din conversația a doi tineri:,,frate, era pă peron vreo 6 bucăți bune-bune, numa’n streci strălucitori, machiate, aranjeate și a venit toate spre mine”…../,, îți dai seama?la douăj’ dă ani spărgeam cu miilii dă euro…” Conversația se făcea, ați înțeles, în…limba română pe ton strigat…
Am părăsit orașul cu același zâmbet în colțul sufletului, dar gândul mi-a plecat pe neașteptate, pentru câteva clipe, la reclama aceea tv.ce promovează cărțile apărute cu ziarul Adevărul.Parafrazând-o, mi-am spus: pentru cei care mai au obiceiul să citească uneori, orașul acesta înseamnă istorie, cultură, legendă; pentru ceilalți-e doar un loc unde poți bea bere ieftină și poți mânca cei mai buni cârnați bavarezi! Loc sub soare e, slava Domnului, pentru toata lumea!