joi, 18 noiembrie 2010

NASCUTĂ TOAMNA...

Loredana - Nascută toamna
Am avut mereu o relaţie  specială cu Toamna, o prietenie  secretă si magică, blândă,  senină,  nebunească,  sau furtunoasă, chiar înlăcrimată, ori de-a dreptul  sadică din când în când...dar niciodată ternă, nicicând banală!Am avut mereu o prietenie frumoasă cu Toamna...Vine mereu, fară să întârzie, deşi nici nu o aştept(mai ales când îmi place să cochetez cu soarele de vară!) şi îmi aduce ce vrea ea...rareori ţine cont de ceea ce i-am mărturisit că îmi doresc!! N-o să  mă plâng: Toamna e plină de neprevăzut, ca o prietenă unică, originală, pentru care mă tulbur şi pe care o admir în taină, şi de a cărei complicitate mă bucur şi mă las fascinată etern... Am avut mereu o relaţie specială cu Toamna, motiv pentru care îmi închipui că pentru mine a pictat copacii, aurindu-i, pentru mine îmblânzeşte cerul câteodată, pentru mine foşneşte nucii şi tot pentru mine porneşte ploile mărunte şi mă invită să le ascult cadenţa...în ritmul căreia simt cum bate adesea şi inima mea....
În anul ăsta ea s-a întrecut pe sine...şi când spun asa...simt invadându-mă uimire, şi emoţie, durere şi  totodată  recunoştinţă umilă...căci Toamna mi-a ţinut tovărăşie zi de zi...ademenindu-mă, ameţindu-mă, promiţându-mi, dăruindu-mi, înşelându-mă, oferindu-mi...făcând  clipele  să mă trăiasca...să mă înalţe şi  să mă coboare  într-un tumult frenetic!
Pentru mine, ca în fiecare an,  toamna soseşte în septembrie, sunându-şi  etern  clopoţelul...a şcoală!!Când gutuile încep să miroasă a frunză căzătoare şi copiii năvălesc în curtea şcolii, eu simt ca zâmbesc cu sufletul întreg!Mă las an de an luminată de ochii elevilor mei, veseli şi jucăuşi,  mă las înconjurată  de dragostea lor, aştept cu răbdare să mă întrebe toţi deodată cum mi-a fost în vacanţă, să se îmbulzească să ajungă mai aproape de mine, să câştige oportunitatea de a-mi spune ceva, orice!  Şi le zâmbesc cu tot ce sunt eu, şi le povestesc cât pot, şi îi privesc mereu cu duioşie, şi mă simt an de an fericită şi norocoasă că am o meserie care îmi poate aduce astflel de trăiri...Începerea şcolii e prima bucurie pe care toamna mi-o daruieşte cu emoţie, odată cu buchetele vii de flori, pe care mi le trimite prin ei, omuleţii cu ghiozdanele pline de vise ! începerea şcolilor în toamnă e prilej să devenim cu toţii elevi, să  ne aşezăm cuminţi  în băncile vremii încercând să  învăţăm alfabetul devenirii noastre.
Apoi, octombrie m-a purtat departe, la 2000 km distanţă.Bruxellul mi-a părut aglomerat, rece, nepăsător.M-am lăsat purtată de  curiozitate pe străzi, dar nu am simţit decât animaţia  de a descoperi un oraş nou.Am încercat  o fărâmă de emoţie când mi-am aruncat  unica  dorinta  in fântână baieţelului care face pipi(simbolul belgienilor), odată cu o biată monedă românească, devalorizată...ca şi dorinţa mea unică...( şi..de neîmplinit, am înţeles).
Parisul însă a fost darul nepreţuit al acestei toamne!!!5 zile l-am iscodit, l-am întrebat, l-am cautat, l-am găsit, l-am hoinărit, l-am trăit, l-am iubit: La Cathedrale Notre-Dame, La Grande Arche, L’Arc De Triomphe de L’Etoile, Le Louvre, Le Pont Neuf, Les Jardins du Trocadero, Avenue des Champs-Elysees... cafenelele din Cartierul Latin sau raiul Grădinilor Luxembourg sub cerul ,, agite de l’automne”!... 7 octombrie  m-a găsit în plin soare(Parisul mi-a zâmbit cu raze aurite de ziua mea, primele raze după zile lungi , reci, ploioase), în zori, pe treptele Basilicii Sacre-Coeur de Montmartre, în mulţimea care asculta concertul ad-hoc şi cânta la unison ,,so beautiful and wild...so beautiful and wild”...De aici, oraşul  părea să plutească la picioarele noastre, în aer... un aer de tărâm fermecat, fermecat, fermecat!!!Din  Turnul Eiffel, în aceeasi zi,  l-am privit vrajită şi mi-am zis că minunaţia lui nu încape în vorbe omeneşti.Ziua avea să se încheie cu o croazieră pe Sena, prilej să se perinde prin faţa ochilor nostri ca într-un caleidoscop fermecat, cladirile, monumentele, locurile pe care le admirasem, le vizitasem , le cuprinsesem în camera foto în zilele în care am colindat fară odihnă în oraşul îndrăgostiţilor, iar la lăsarea nopţii, cortina nu se coboară până ce turnul nu se aprinde pentru câteva clipe, incendiat divin de mii de lumini ce clipesc, tremură, urcă şi coboară învăluind  impunatorul edificiu, strălucind anume spre  a  ne amuţi de uimire .Coborâm din vaporaş  în oraşul scăldat în lumini, cu gândurile plutind deasupra noastră, neputincioase, mute de atâta frumuseţe!Ce-aş fi putut cere Toamnei acesteia mai mult, de ziua mea??
Am avut deci, mereu,  o relaţie specială cu toamna şi nu pot să nu-i zâmbesc un pic trist, un pic amar când recunosc ca anul acesta mi-a adus şi un strop din tot ce am cerşit adeseori cu sufletul răvăşit, răvăşit, răvăşit, în mare taină.Dintr-un motiv doar de ea ştiut, dintr-un capriciu de fiinţă superioară, eterică, atotştiutoare, m-a lasat să mă bucur doar de o biată clipă ...Nu am avut curajul insă să îi cer socoteală, nu am avut pornirea de a-i reproşa că e nedrept să îmi dea o clipă de senin şi apoi, fără veste şi fără motiv să mă sfâşie crud, crud,  pentru a o lua înapoi!I-am dat-o, fără resentimente, ca şi când nu ar fi fost niciodată a mea, nici măcar atunci, cand o cuprinsesem cu sufletul şi cu  trupul, deopotrivă. Şi, tocmai pentru că am avut mereu o relaţie specială cu Toamna,  cu fruntea  plecată şi cu ochii înecati, mărturisesc că m-a  întristat, ca orice prietenă capricioasă... M-a întristat  pană la limita cu viaţa , dar  nu mă supar pe ea, nu ştiu, nu pot...mă las biciuită de vântul ei peste faţă, şi peste suflet, mă las risipită cu frunzele şi cu toate păsările gonite fară milă, cu speranţa că  în primavară nu voi mai gasi drumul chinuit spre cuibul  de anul acesta al atâtor trairi necruţătoare!
Am avut mereu o relaţie specială, atât de specială cu Toamna...încât uneori am impresia că am început să semăn cu ea: ador să  îmi înseninez cerul, mai ales dimineaţa, şi sufletul meu  zâmbeşte uneori  precum dimineţile ei de septembrie.Iar  gândurile mele foşnesc adesea ca nucii ei neliniştiţi... şi uite, acum, şi ochii mei au  cunoscut ploi reci, interminabile...triste ca ea, si ca mine.7 comentarii:

 1. Primul ,,,,prima toamna,,,,primul cu un gand frumos, de toamna,,,cam tarzie si parca prea intunecata,,,.Undeva departe,,,,toamna este altfel sa inteleg din cele de mai sus.Mai ,,frumoasa,,,mai trista,,,mai cum?

  RăspundețiȘtergere
 2. ceva umbra de tristete in mesajul tau despre toamna...dar mi-a placut enorm mesajul transmis,multa emotie si traire,dar totusi de ce toamna inseamna tristete?e anotimpul roadelor bogate :)...si tu ai cules multe roade bogate pana acum.

  RăspundețiȘtergere
 3. http://www.youtube.com/watch?v=lB6a-iD6ZOY

  RăspundețiȘtergere
 4. Si eu am o relatie speciala cu toamna, deoarece sunt nascuta toamna, in acest anotimp frumos dar si trist uneori...
  Ai ales foarte bine melodia lui Nicu Alifantis pentru aceasta poveste.
  Imi place mult ce ai scris, mai ales cum ai inceput, si povestea ta pare ca un peisaj al unui pictor celebru care a pus rosu aprins pe frunzele de vita salbatica si galben ruginiu pe cele de nuc. Cred ca "Toamna" la tine este o stare interioara, o traire, nu un peisaj. Ai folosit multe figuri de stil, ceea ce face sa modifice intelesul propriu al cuvintelor, printre care si personificarea "... orasul parea ca pluteste la picioarele noastre..."( imi place mult cum suna).
  Imi plac mult pozele si vad ca ai calatorit si tu unde am calatorit si eu, am si eu fotografii in aceleasi locuri unde ai si tu,numai ca eu nu am fost pe acele meleaguri toamna, ci vara si iarna. Zambetul din fotografii contrasteaza putin cu versurile cantecului, acolo unde apare "pelinul" ,care sugereaza trsitetea, suferinta.
  Oricum, te felicit pentru ceea ce ai scris ! BRAVO !

  RăspundețiȘtergere
 5. http://www.youtube.com/watch?v=fZ5NMZaNT0E

  RăspundețiȘtergere